Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Domonkos áldozópap 2. rész
  2018-08-08 11:48:22, szerda
 
  2018. augusztus 8. szerda 10:52
Szent Domonkosra, a domonkos rend alapítójára és névadójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 8-án.
...... ........... .......


Domonkos Domingo de Guzman néven született Spanyolországban, Caleruega városában 1170 körül. Szülei egyik nagybátyjához, Gumiel de Izán település esperes-plébánosához küldték, hogy ott kapja meg az alapvető iskolázást, és vezessék be őt a templomi szolgálatba. 1190-ben a palenciai székesegyház iskolájába került, majd teológiát tanult négy évig.
Amikor Kasztíliában éhínség volt, Domonkos még legnagyobb kincseit, könyveit is pénzzé tette, és árát a szegények között osztotta szét, mondván: ,,Mit tanulmányozzam én ezeket a holt pergameneket, miközben odakinn az utcán éhségtől esnek össze az emberek." Ez volt az első mondat, amelyet följegyeztek Domonkostól. Tanulmányai befejeztével Martin de Bazá püspök szentelte pappá, és felvette a szerzetesi fegyelemben élő kanonokok sorába. 1201-ben Domonkos alperjel lett.
Képen Fra Angelico: Szent Domonkos-oltár (1423-24)
.........


1206-ban barátjával, Diego de Azebes püspökkel Rómába ment, hogy felhatalmazást kérjenek a kunok közötti misszionálásra. A pápa megörült apostoli buzgóságuknak, de nem keletre, a kunokhoz, hanem Dél-Franciaországba küldte őket, ahol ebben az időben a katarok és az albigensek eretneksége pusztította az egyházat. Diego püspök és Domonkos teljes szegénységben és alázattal járták a vidéket. Prédikáltak a hívőknek, keresték a találkozási lehetőségeket a tévtanítókkal, vallási vitákat folytattak, és próbálták meggyőzni az igazságról az embereket. Ez az eljárás azért is volt olyan hatásos, mert ez a két eretnekség éppen azt hányta a papság és az egyház szemére, hogy elhagyták az apostolok életformáját, meggazdagodtak, és elárulták az evangéliumot. Egy évvel később Diego püspök meghalt, Domonkos pedig egyedül maradt a nagy küldetéssel.
Először Prouille-be ment, ahol házat alapított a katolikus leányok nevelésre. A házból hamarosan zárda, az első domonkos apácakolostor lett, mert Domonkos igen fontosnak látta, hogy a nővérek imádságai támogassák missziós küldetésüket.
A missziós munka során egyre több társ csatlakozott Domonkoshoz. 1215. március 25-én Fulco toulouse-i püspök őt és társait kinevezte egyházmegyei prédikátoroknak. Domonkos előtt ennél átfogóbb tervek álltak: az egyházmegyei prédikátortársulaton túl egy világméretű szerzetesrendről álmodott, amely kizárólag az igehirdetésnek szenteli magát.
Fulco püspök Domonkost vitte magával kísérőnek a IV. lateráni zsinatra. A zsinat határozatot hozott, hogy fokozni kell a prédikációs tevékenységet és a papság szellemi felkészítését, de azt is kijelentette, hogy újabb szerzetet nem szabad alapítani. Új kolostor csak úgy alapítható, ha a már meglévő rendek regulái közül valamelyiket magukévá teszik a szerzetesek. Domonkos felajánlotta magát és a prédikátorok rendjét, amelyet alapítani készült, a pápa szolgálatára. Az új rend apostoli alapgondolatát a pápa is, a zsinat is szívesen fogadta, de nem tartották megfelelőnek, hogy csak a prédikálásra külön rendet alapítsanak. Ince pápa azt tanácsolta Domonkosnak, hogy válasszon ki egyet a meglevő szerzetesi regulák közül, a püspöktől pedig kérjen egy templomot, s ebben az esetben megkapják a pápai jóváhagyást. De még mielőtt e jóváhagyásra sor kerülhetett volna, Ince pápa meghalt.
Domonkos visszatért Toulouse-ba, és társaival úgy döntöttek, hogy az ágostonos regulát tekintik életük alapszabályának, és azt egészítik ki sajátos céljuknak megfelelően. 1216-ban megkapták a Szent Romanus-kápolnát, és megkezdték a szerzetesi életet. A templom mellé lakószárnyat építettek, majd III. Honorius pápától megérkezett a jóváhagyás is.
Még több Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: spanyolországban, szerzetesrendről, prédikátoroknak, franciaországba, alapszabályának, tanulmányozzam, alapgondolatát, meggazdagodtak, igehirdetésnek, felhatalmazást, misszionálásra, tevékenységet, tévtanítókkal, buzgóságuknak, szegénységben, lehetőségeket, felkészítését, apácakolostor, nagybátyjához, evangéliumot, prédikálásra, megfelelőnek, plébánosához, küldetésüket, kijelentette, jóváhagyásra, följegyeztek, pergameneket, székesegyház, befejeztével, lakószárnyat, csatlakozott, életformáját, prédikátorok, felajánlotta, valamelyiket, domonkos rend, alapvető iskolázást, templomi szolgálatba, palenciai székesegyház, szegények között, holt pergameneket, utcán éhségtől, első mondat, szerzetesi fegyelemben, kunok közötti, pápa megörült, albigensek eretneksége, találkozási lehetőségeket, eljárás azért, egyház szemére, apostolok életformáját, Szent Domonkos, Szent Domonkosra, Domonkos Domingo, Amikor Kasztíliában, Képen Fra Angelico, Szent Domonkos-oltár, Először Prouille-be, Szent Romanus-kápolnát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyszerűen  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Jó éjszakát  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Emberként automatikusan értéke...  Gárdonyi Géza - Április végén  Az elfogadásnak...  Vannak arcok  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Bizonyos kulturális szint nélk...  képre írva  Ma  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Esti kép  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Aki szeret, annak senki sem id...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Muratáj  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A Mester kezének érintése  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Jó éjszakát  képre írva  Föld napja április 22  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az udvariasság alapja: önismer...  Idézetek a barátságról  Mindenünk, amink van, amit sze...  Emlék  Facebookon kaptam Krisztina b...  Semmit ne higgy el  A Föld napja  Életművészet  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
domonkos rend, alapvető iskolázást, templomi szolgálatba, palenciai székesegyház, szegények között, holt pergameneket, utcán éhségtől, első mondat, szerzetesi fegyelemben, kunok közötti, pápa megörült, albigensek eretneksége, találkozási lehetőségeket, eljárás azért, egyház szemére, apostolok életformáját, évvel később, nagy küldetéssel, katolikus leányok, házból hamarosan, első domonkos, nővérek imádságai, missziós munka, világméretű szerzetesrendről, igehirdetésnek szenteli, zsinat határozatot, prédikációs tevékenységet, papság szellemi, prédikátorok rendjét, pápa szolgálatára, prédikálásra külön, meglevő szerzetesi, püspöktől pedig, esetben megkapják, pápai jóváhagyást, ágostonos regulát, szerzetesi életet, templom mellé, spanyolországban, szerzetesrendről, prédikátoroknak, franciaországba, alapszabályának, tanulmányozzam, alapgondolatát, meggazdagodtak, igehirdetésnek, felhatalmazást, misszionálásra, tevékenységet, tévtanítókkal, buzgóságuknak, szegénységben, lehetőségeket, felkészítését, apácakolostor, nagybátyjához, evangéliumot, prédikálásra, megfelelőnek, plébánosához, küldetésüket, kijelentette, jóváhagyásra, följegyeztek, pergameneket, székesegyház, befejeztével, lakószárnyat, csatlakozott, életformáját, prédikátorok, felajánlotta, valamelyiket, egyházmegyei, kasztíliában, szolgálatára, tanulmányai, fegyelemben, szerzetesek, prédikációs, megérkezett, megfelelően, határozatot, domonkostól, eretneksége, találkozási, domonkosnak, alapítsanak, prédikáltak, jóváhagyást, világméretű, domonkoshoz, pusztította, kerülhetett, küldetéssel, szolgálatba, alapítójára, emléknapján, igazságról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6720
  • e Hét: 41706
  • e Hónap: 74860
  • e Év: 308607
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.